Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Hoe fotografeer je een stad?

9 tips van Albelli voor stadsfotografie

1. Sta voor dag en dauw op

Als er één ding is wat alle steden gemeen hebben, dan is het wel dat er heel veel mensen zijn. Ga vroeg op pad (tijdens het gouden uur) om de grote massa’s voor te zijn. Of gebruik de menigtes juist wel en zet mensen op creatieve manieren in je stadsfoto’s.

2. Maak gebruik van weerspiegelingen in het water

Heel veel steden zijn aan het water gebouwd. Maak er dankbaar gebruik van om prachtige foto’s van weerspiegelingen te creëren. Afhankelijk van het water moet je mogelijk vanaf een paar plekken fotograferen totdat je de gewenste reflectie krijgt.

3. Zoek naar de symmetrie in je omgeving

Het leven zit vol symmetrie en in steden, met al die mooie architectuur, is het overal. Gebruik die symmetrie in steden om het onderwerp van je foto’s te accentueren en de compositie krachtiger te maken.

4. Fotografeer ‘jouw’ stad

Wat maakt de stad bijzonder voor jou? De straten, het eten, je favoriete winkels? Maak er foto’s van om jouw persoonlijke beleving van de stad te vangen.

5. Neem ook hoge gebouwen mee

Architectuurfoto’s kunnen lastig zijn. Om hoge gebouwen interessant op de foto te krijgen kun je het best een plek kiezen bij de voet van het gebouw en recht omhoog fotograferen. Wacht bij zonnig weer totdat de zon achter het gebouw is of richt je camera juist in de zon om lichtvlekken te maken.

6. Maak van iets gewoons iets bijzonders

Zelfs de gewoonste dingen kunnen artistiek en uniek worden onder de juiste omstandigheden. Kijk of je patronen of interessante vlakverdelingen ziet om creatieve foto’s te maken van doodgewone dingen.

7. Leg de stadslichten vast

Een stad bij nacht heeft iets magisch. Om goede nachtfoto’s te krijgen die de lichtjes optimaal in beeld brengen moet je de flits uitschakelen, je sluitertijd aanpassen (op Canon-camera’s is dat de knop ‘TV’, op Nikon-camera’s is het de ‘S’) en je camera heel stil houden.  

8. Kies zwart-wit voor de echte urban look

Niets ademt zo sterk een stadssfeer als een zwart-witfoto. Maak je foto’s in zwart-wit om een krachtig effect en echt urban gevoel te creëren. Je kunt ook verschillende filters op je smartphone uitproberen om artistieke stadsfoto’s te maken.

9. Maak abstracte kunst

Steden zijn de perfecte omgeving om zelf abstracte kunst te creëren. Zoek reflecties in ramen en speel met lijnen, licht en schaduw en gebruik verschillende hoogtes en gezichtspunten om artistieke foto’s te creëren. Bron: Albelli.nl/ 9 tips voor Stadsfotografie

Bron: Albelli Albelli Shutterstock