Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Tips voor het organiseren van een reünie

Tijdens ons leven ontmoeten we ontzettend veel mensen. Naar schatting heb je als volwassen persoon duizend tot tweeduizend bekenden tijdens je leven. Dit zijn mensen van wie je de voor- en achternaam kent. Je daadwerkelijke netwerk zou tijdens je leven uit een veel kleinere groep bestaan, namelijk zo'n tweehonderd tot driehonderd mensen. Soms verlies je elkaar uit het oog, bijvoorbeeld na een verhuizing of het afronden van je studie. Wegen scheiden zich gewoon. Maar wat als je nieuwsgierig bent geworden naar hoe het gaat met oud-bekenden of voormalig-vrienden? Dan is het tijd voor een reünie. Een aantal tips op een rij van leefjepensioen.nl om een reünie te organiseren. (bron: leefjepensioen.nl)

Spoor je bekenden op

Het belangrijkste ingrediënt voor een reünie is uiteraard je bekenden van vroeger. Maar hoe vind je hen als je elkaar uit het oog verloren bent? Daar zijn een aantal opties voor. Stel, je wil een reünie organiseren met de klasgenoten van je oude basisschool, dan is de eerste stap om bij je oude school je plannen aankondigen. Waarschijnlijk kunnen zij je al een eind op weg helpen. Zo kunnen ze je misschien helpen aan een klassenlijst met alle voor- en achternamen van je klasgenoten om het zoeken makkelijker te maken of hebben ze hebben toevallig zelf nog zicht op een aantal klasgenoten. Misschien heeft een oud-klasgenoot nu kleinkinderen op jullie oude basisschool? Of is hij op een andere manier in contact geweest met jullie school.

De volgende stap is om in kaart te brengen wie jij nog kent en van wie jij zelf de contactgegevens nog hebt. Deze mensen kun je vervolgens vragen of zij nog contact hebben met andere mensen. Grote kans dat jij het contact met klasgenoot Gerrit verloren bent, maar dat een klasgenoot die jij nog wel spreekt wel contact met Gerrit heeft. Je hebt niet allemaal met dezelfde klasgenoot contact gehouden en bent ook niet allemaal met dezelfde klasgenoot het contact verloren.

Daarnaast biedt het internet veel mogelijkheden om mensen op te sporen. Misschien vind je wel wat oude klasgenoten op Facebook terug of een website zoals Schoolbank. Betrek bij het opsporen van bekenden vooral de mensen die je al kent .

Organiseer, maar niet alleen

Nu je met pensioen bent denk je wellicht dat je voldoende tijd hebt om alleen een reünie te organiseren, maar een reünie is niet 1,2,3 georganiseerd. Zorg dus dat er aantal van de andere mensen die naar de reünie komen, met jou mee willen organiseren en dat jij de touwtjes in handen houdt als organisator. Maak daarvoor een duidelijke lijst van zaken die geregeld moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat iemand verantwoordelijk is voor het opsporen en benaderen van oud-bekenden, dat één iemand een locatie regelt en een ander het budget in de gaten houdt. Om te zorgen dat er duidelijk is wie wat doet en dat je de voortgang niet uit het oog verliest, is het belangrijk om geregeld samen te komen en ook tussendoor een vinger aan de pols te houden. Wil je dat iedereen elkaar via de mail op de hoogte houdt? Of houd jij persoonlijk contact met iedereen? Maak duidelijk wat de verwachtingen van iedereen zijn en hoe die worden nageleefd.

Denk na over de kosten

Een reünie kost geld. Je bepaalt zelf met je organisatieteam het budget, maar je hebt altijd kosten, bijvoorbeeld voor een locatie of eventueel catering. Het is handig om na te denken hoe deze kosten verdeeld gaan worden. Moet iedereen die naar de reünie komt een bepaald bedrag betalen? Of kun je sponsors regelen om een deel van de kosten op zich te nemen? Als je creatief te werk gaat, kunnen er wellicht heel wat kosten bespaard worden. Een reünie kan tenslotte ook in een bar georganiseerd worden en dat iedereen zijn eigen drankjes betaalt, in de gymzaal van de oude basisschool of wellicht in de tuin van iemand die mede-organiseert.

Andere tips

Wil je dat je reünie een trip down memorylane wordt? Vraag bezoekers dan vooraf foto's en filmpjes van vroeger te sturen. Veel mensen hebben deze tegenwoordig gedigitaliseerd op hun computer staan. Tijdens de reünie kun je die tijdens een diashow laten zien.

Begin je al redelijk vroeg met het organiseren van je reünie? Zorg dat je de mensen die je uitnodigt regelmatig op de hoogte houdt van nieuwe ontwikkelingen. Deel ze de locatie, betaalinformatie, et c. Op die manier deel je niet alleen de voorpret, maar zorg je ook dat mensen niet vergeten dat zij zich hebben opgegeven voor de reünie.

Veel plezier!

Bron: Leefjepensioen.nl Foto: Vander Yacht

Landelijk