Wat kun je doen voor een beter brein?
In ZIN verschenen deze 7 tips van Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie
1. Beweeg!
Door te bewegen stimuleer je de hersenen en de doorstroming door de vaten. We hebben het niet over sporten maar over elke dag dertig minuten matig intensief bewegen â stevig doorfietsen of doorlopen is al genoeg. Bij mensen die na een luie periode weer actief worden, verbeteren vooral de âexecutieve functiesâ van de hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Allemaal functies die we nodig hebben om zelfstandig te functioneren. Scherder: âBewegen heeft vooral effect op het remmend vermogen. Als we iets willen onthouden moeten we veel irrelevante informatie âweg remmenâ, je kunt immers niet alles onthouden. Het remmend vermogen wordt geactiveerd als iemand regelmatig beweegt. Mensen die regelmatig intensief bewegen, kunnen zich beter focussen op wat ze willen onthouden. En dat onthoud je dan ook beter.â Het nieuwe onderzoek van de Radboud Universiteit bevestigt dit.
2. Tijd voor een nieuwe hobby
De Amerikaanse onderzoekster Denise Park liet mensen tussen de 60 en 90 een totaal nieuwe hobby onder de knie krijgen. Na drie maanden bleek dat het geheugen van de proefpersonen die nieuwe vaardigheden hadden geleerd sterk was verbeterd. Degenen die zich op hun vertrouwde hobbyâs of het onderhouden van sociale contacten hadden gericht, vertoonden geen grote vooruitgang bij geheugentesten. Conclusie: oudere mensen houden hun brein vooral fit als ze nieuwe uitdagingen blijven opzoeken. Scherder: âVoor de frontale kwab is nieuw heel belangrijk. Je moet eigenlijk een leven leiden waarbij je elke dag een beetje uitgedaagd wordt. Hoe los ik dit nu weer op?
3. Kauw
Goed kauwen zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat onze hersens fit blijven. Door kauwen houd je de doorbloeding in de âmiddelste cerebrale arterieâ optimaal. Juist in dit bloedvat vindt 70% van de herseninfarcten plaats.
4. Op tijd naar bed
Slaap is heel belangrijk voor het geheugen: tijdens de slaap wordt de informatie die overdag is vergaard, gereorganiseerd en opgeslagen in de hersenschors.
5. Weet wat je eet
Voeding speelt ook een rol: omega-3-vetzuren krijg je vooral binnen door het eten van (vette) vis. Noten en zaden bevatten het antioxidant vitamine E en ook foliumzuur (B11) heeft een positieve invloed op een goed werkend geheugen. Vitamine B6 (vlees, eieren, vis, bananen, graanproducten, aardappelen en peulvruchten) en B12 (dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren) zijn belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel.
6. Focus
Korte metten met lijstjes maakt auteur Paul Loomans in het boek Ik heb de tijd. Door je aandacht te focussen, rustmomenten in te lassen, één ding tegelijk te doen, te visualiseren en je intuïtie te volgen kun je blind op je geheugen vertrouwen.
7. Train je brein
Er sterven dagelijks 85.000 hersencellen af, maar je kunt er gelukkig ook nieuwe bijmaken door wat hersengymnastiek. Het spel NeuroRacer helpt bijvoorbeeld om beter te kunnen multitasken. Ook cognitieve vaardigheden die niet met het spel getraind worden, zoals aandacht vasthouden en werkgeheugen (dingen kort onthouden), verbeteren hiermee.
Bron: Zin Monique Poort Shutterstock