Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

6 tips voor opruimen én wegdoen

Heb je (te) veel spullen en wil je meer overzicht en minder rommel in huis? Deze tips van Santé kunnen het wegdoen van spullen wat makkelijker maken.

1. Wees eerlijk tijdens het opruimen

'Die jurk/ automatische blikopener/ cadeauset komt vast nog wel van pas.' Dacht je dat de vorige keer toen je opruimde niet ook al? Vraag jezelf serieus af: Hoe lang heb je dit niet gebruikt? Hoe groot is de kans dat je er nog iets mee gaat doen? Hoe makkelijk kun je aan een nieuwe komen? Bijvoorbeeld door het te lenen?

2. Iets moet mooi of handig zijn

Nog twee criteria: is iets niet mooi én niet handig? Weg ermee!

3. Maak anderen blij met je spullen

Weggeven is makkelijker dan weggooien en dat komt goed uit, want met veel spullen kun je anderen blij maken. Sommige spullen kun je nog prima verkopen, weggeven of doneren.

4. Twijfelgevallen

Weet je niet of je iets wilt bewaren of niet, stop het dan in een doos, die je tijdelijk wegzet. Na een paar maanden kun je de inhoud van de doos kritisch doorlopen om (waarschijnlijk) alsnog het meeste weg te gooien. Je kunt spullen waarover je twijfelt alvast op Marktplaats zetten. Mocht je een goed bod krijgen, kun je de knoop alsnog doorhakken.

5. Gooi iedere dag een item meer weg

Je kent waarschijnlijk wel iemand die ook grondig wil opruimen. Begin samen aan het begin van de maand aan de uitdaging The Minimalist Game. Op de eerste dag gooi je één ding weg, op de tweede dag gooi je twee dingen weg enzovoorts. Ergens rond week twee begint het toch wel lastig te worden. Degenen die het langst doorgaat wint.

6. Iets erin, iets eruit

Nieuwe kunstkerstboom, blender of schoenen? Verkoop de oude. Of spreek met jezelf af dat je voor iedere product dat je koopt een product weggooit. Op die manier houd je jezelf en het aantal spullen in huis goed in toom.

Bron: Santé Foto: Aarp.org

Landelijk