Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

5 tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene

Vriendschappen zijn goed voor je geestelijke én lichamelijke gezondheid, blijkt uit verschillende studies. Maar maak je nog nieuwe vrienden als je de dertig, veertig of vijftig voorbij bent? Of wordt het dan steeds lastiger? Het tijdschrift Margriet heeft een aantal tips voor je. (Bron en tekst: Margriet)

1. Wees niet bang de eerste stap te zetten

Kom je iemand tegen met wie je een klik voelt, wees dan niet bang om op hem of haar af te stappen. Stel gewoon voor om samen een keer een kopje koffie of een wijntje te drinken. Ben je bang voor afwijzing, denk je dat die ander al genoeg vrienden heeft of vrees je dat zo’n vraag raar overkomt? Bedenk dan dat andere mensen óók vaak onzeker zijn. Bovendien is het alleen maar een leuk compliment voor iemand dat jij hem of haar aardig vindt en beter wilt leren kennen. Daarom is de kans groot dat mensen positief reageren.

2. Kijk eens om je heen

In plaats van meteen op pad te gaan in de hoop nieuwe mensen te ontmoeten, kun je het ook eerst in je eigen omgeving zoeken. “Vaak lopen we mogelijke vriendschappen mis uit zelfingenomenheid, luiheid of angst voor afwijzing,” zegt de Britse relatietherapeute Barbara Bloomfield. Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen om je heen die het ook leuk zouden vinden om nieuwe contacten te krijgen. Bel eens aan bij je buren, of vraag een collega of hij of zij zin heeft om na het werk iets te gaan drinken. “Maak gebruik van de relaties die je al hebt. Zo kun je op een makkelijke en vaak verrassend leuke manier nieuwe vrienden maken als volwassene,” legt Bloomfield uit.

3. Toon interesse

Met veel mensen praat je alleen over koetjes en kalfjes. Dan vraag je: ‘Hoe was je weekend?’ bij de koffieautomaat op het werk. Of je bespreekt met je buurvrouw de aankomende vakantie. Maar wil je iemand écht leren kennen, dan helpt het om oprechte interesse te tonen. Vraag naar zijn of haar hobby’s, toekomstplannen of favoriete boeken en films. Wanneer je actief luistert en veel vragen stelt, voelt je gesprekspartner zich gehoord én zul je veel sneller een interessant gesprek met elkaar hebben.

4. Praat over jezelf

Het helpt niet alleen om interesse in de ander te tonen, het is ook belangrijk om zélf persoonlijke dingen te vertellen. Volgens relatietherapeute Bloomfield voelen mensen zich sneller verbonden met iemand wanneer ze iets persoonlijks over diegene weten. Kijk alleen wel uit dat je niet meteen je ‘emotionele diarree’ uitstort over iemand die je net in het bushokje hebt ontmoet. Dat kan juist afschrikken.

5. Wees open-minded

Vaak besluit je al op het eerste gezicht of je wel of niet met iemand bevriend wilt zijn. Heeft iemand andere interesses, een andere leeftijd of achtergrond? Dan denken we al snel dat die persoon niet bij ons past. Maar dat is zonde, volgens Bloomfield: “Mensen met wie je op het eerste zicht weinig gemeen hebt, kunnen voor een fris perspectief zorgen. Je komt hierdoor op nieuwe plekken of leert andere mensen kennen met wie het misschien juist goed blijkt te klikken.”

En bovenal: geef het tijd. Je kunt niet van de ene op de andere dag een heel hechte vriendschap sluiten. Alleen als je bereid bent er tijd en energie in te steken, kan er iets moois groeien. Ook zin om nieuwe vrienden te maken? Bezoek dan de Margriet Vriendinnen Facebook-pagina. Als je iemand zoekt met wie je af en toe naar de bioscoop kunt, om gezellig samen koffie te drinken of iets anders leuks te doen, zit je daar helemaal goed. Want je bent echt niet de enige die graag leuke nieuwe mensen wil leren kennen!

Lees meer...

Bron: Margriet Magazine giphy.com

Landelijk