Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

5 tips voor het schrijven van je levensverhaal

Als je wat ouder bent, kan het heel fijn zijn om je levensverhaal op te schrijven. Voor jezelf, of omdat je kinderen en kleinkinderen daarom gevraagd hebben. Maar hoe moet je beginnen? Met deze 5 tips van uwlevensverhaal.nl kom je een heel eind.

1. Haal herinneringen op

Als je je levensverhaal wilt schrijven, zul je herinneringen moeten ophalen. Sommige herinneringen kun je je moeiteloos voor de geest halen, andere hebben een duwtje nodig. Wat goed werkt is het bekijken van je oude foto-albums. Iedere foto maakt verhalen los en werkt als een sneeuwbal: de ene herinnering volgt op de andere. Ook muziek prikkelt je geheugen. Wil je over de jaren zestig schrijven, dan kan een plaatje van Roy Orbison of Fleetwood Mac je doen terugbelanden in de jongerensoos, dansend met je meisje, of nippend aan je eerste glas bier. Hou er rekening mee dat er ook herinneringen aan moeilijker tijden zullen bovendrijven. Geen enkel leven bestaat uit puur geluk. Geef jezelf de tijd en de ruimte om ook die verdrietige emoties te ervaren en – als je wilt – op te schrijven. Dat werkt therapeutisch en kan je (klein)kinderen een blik geven op zaken die zij nog niet van je wisten.

2. Maak losse hoofdstukken

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om chronologisch te werk te gaan. Te beginnen bij het gezin waarin je opgroeide en je schooltijd, via de eerste werkende jaren naar het beginnen van een gezin. Maar als je dat lastig vindt, kun je ook kiezen voor losse hoofdstukken. Dat is net zo interessant voor de lezer, en als schrijver wat eenvoudiger, omdat je de losse verhaaltjes niet aan elkaar hoeft te verbinden. Zo kun je schrijven over die lieve juf op de lagere school, over de zware kolenzakken die je naar de kelder moest sjouwen, over het beroep van je vader, de geboorte van je kinderen, en zo verder. Allemaal losse herinneringen en verhalen die je uiteindelijk kunt bundelen tot jouw verhaal.

3. Schrijf door zonder correcties

De eerste stap om daadwerkelijk te gaan schrijven is het moeilijkst. Zelfs de meest ervaren schrijvers raken geïntimideerd door een leeg vel papier of een blanco computerscherm. Een goede truc is om de kookwekker op 10 minuten te zetten en aan 1 stuk door te schrijven, zonder te stoppen. Al begin je met “blablabla, ik weet niet wat ik moet schrijven, ik weet niet wat ik moet schrijven”. Je zult zien dat je vanzelf in een schrijfflow terechtkomt. Ook als je niet meer op een naam kunt komen, of een jaartal vergeten bent, schrijf je verder, net zolang tot de wekker gaat. Dan heb je een goede basistekst, die je kunt nalezen, corrigeren en aanvullen. En als het begin er eenmaal is, gaat de rest een stuk makkelijker.

4. Schrijf je levensverhaal zoals je het zou vertellen

Je schrijft voor je eigen familie, voor je kinderen en kleinkinderen. Zij vinden het leuk om jouw persoonlijkheid terug te zien in je schrijfsels. Je kunt dus het beste voor de ik-vorm kiezen en je verhaal zó opschrijven zoals je het zou vertellen aan de keukentafel. Gebruik dus geen overdreven gewichtige taal, als je nooit zo zou praten. Blijf jezelf. Het gaat om jou.

5. Laat je begeleiden door een expert

Kom je er toch niet uit? Dan kun je er ook voor kiezen een workshop levensverhalen schrijven te volgen in je woonplaats. Op internet vind je een groot aanbod van cursussen. Je krijgt dan oefeningen van een docent die je deels ter plekke en deels thuis uitvoert. Het leuke daaraan is dat de verhalen van je medecursisten ook weer herinneringen bij jóu los zullen maken. Ook kun je samen lachen om leuke verhalen en elkaar steunen bij herinneringen aan moeilijke tijden. Wil je je verhaal professioneel laten opschrijven en er een écht boek van maken, dan kun je een biograaf inhuren. Hij of zij interviewt je dan, en jij vertelt. De biograaf zorgt voor een goed lopende tekst, een logische indeling, de vormgeving (het verhaal van je leven is natuurlijk pas compleet met foto’s uit je fotoalbums) en uiteindelijk een mooi gedrukt boek. Wil je daar meer over weten? Lees verder

Lees meer...

Bron: Uwlevensverhaal.nl Foto: thatkindofwoman

Landelijk