Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Tips voor een ontspannen kerst

Voor de één zijn de kerstdagen dagen van puur geluk, voor de ander een kwelling. Het zijn in ieder geval dagen die ons uit onze dagelijkse routine halen en waarop we onze familie soms vaker zien dat we gewend zijn. Ergernissen liggen op de loer. Met onderstaande tips van MAXvandaag.nl belooft het een gezellige en ontspannen Kerst te worden (Bron en tekst: Omroep MAX).

Accepteer verandering

De kerstdagen zijn dagen waarop we doorgaans meer zitten, eten en praten. Het zijn ook de dagen dat we onze familie vaker zien. Dat is in veel gevallen leuk, maar soms ook een bron van frustratie. Want ineens zit je weer met z’n allen aan tafel, ongeacht of er nog onuitgesproken frustraties zijn. Een belangrijke oorzaak van het (mis)lukken van kerstdagen, zijn verwachtingen. Te hoge verwachtingen leiden automatisch tot teleurstelling. Dus tip 1 is direct de belangrijkste, stel de verwachting bij. Tijden veranderen, mensen veranderen. Wie dat accepteert en iedereen in zijn waarde laat, heeft beslist een leuke Kerst.

Samen voorbereiden

Het kerstdiner voorbereiden is voor de één een fluitje van een cent, voor de ander een onmogelijke taak. Ben je geen keukenprins(es), maar ben je toch degene die het diner dit jaar mag verzorgen? Gooi het thema dan om. Laat iedereen wat maken. Dan sta je niet de hele avond in de keuken en is het diner met recht iets gemeenschappelijks. Want iedereen levert op deze manier een bijdrage. Stem met elkaar af wie wat maakt. Houd natuurlijk rekening met (kleine) kinderen aan tafel en wat een ieder wel of niet lust. Maar dat is voor wie de menusuggesties deelt in een familie-app, zo voor elkaar.

Maak een plan

Functioneert de familie beter bij een activiteit? Ga dan niet te lang aan tafel en maak van tevoren, of na het kerstontbijt, een wandeling. Dat is goed voor de nodige beweging van lichaam en geest. Is een middag of avond samen met de (schoon)familie aan de dis echt te veel? Plan dan een kort bezoek. Ga langs voor een kop koffie of thee. Het gaat er met deze dagen immers om dat we met elkaar zijn.

Samen zijn

In elke familie is wel wat. Sommige problemen zijn niet eenvoudig op te lossen. Maar mocht het enigszins mogelijk zijn, parkeer eventuele (menings)verschillen en maak er een paar leuke dagen van. Je kunt stil blijven staan bij alles wat niet goed is, maar ook zien wat er wel goed gaat. Pas eventueel de tafelindeling aan zodat mensen die elkaar leuk vinden bij elkaar zitten. Dwing niet af dat men met elkaar moet praten als dat niet gaat. Zijn de verschillen en problemen te groot? Accepteer dat en organiseer een Kerst met mensen die je lief hebt.

Bron: Omroep MAX Shutterstock

Landelijk