Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wat betekenen die hippe termen op internet?

Bloggen, vloggen, influencers, likers... Wat betekenen al deze hippe woorden? Seniorweb heeft het voor je op een rij gezet!

Bloggen

Jonge mensen hebben het vaak over bloggen. Dat betekent het schrijven van een online artikel. Een zogeheten blog verschijnt dus altijd ergens op internet. Veel bloggers publiceren het online artikel op een persoonlijke website. Men noemt zo'n website dan een weblog. Als iemand de weblog dagelijks met persoonlijke verhalen bijhoudt, is het in feite een openbaar dagboek.

Microbloggen

Wanneer iemand gaat microbloggen, publiceert diegene korte tekstberichten op internet. Die berichten gaan meestal over actuele onderwerpen. Veel mensen gebruiken hiervoor Twitter. De korte berichten die op deze internetdienst verschijnen heten tweets. Zodra je een bericht publiceert op Twitter spreekt men ook wel van twitteren.

Vloggen

Bij televisieprogramma's als RTL Boulevard en SBS Shownieuws komen regelmatig vlogs van bekende Nederlanders voorbij. Een vlog is een afkorting van 'video weblog'. Met de selfiecamera van een smartphone neemt de hoofdpersoon zichzelf op. Wanneer iemand gaat vloggen, legt diegene meestal iets uit of doet diegene ergens verslag van. Kijkers krijgen bijvoorbeeld een indruk van wat iemand in het dagelijks leven allemaal doet. Vloggers en vlogsters (vrouwen) gebruiken vaak social media om het filmpje te publiceren. Denk aan Facebook of Instagram. Ook belanden er veel vlogs op YouTube. Met ruim twee miljoen volgers op YouTube is Enzo Knol een populaire vlogger onder jongeren.

Podcast

Een podcast is een opgenomen audiofragment waarin één of meerdere personen iets vertellen. Deze audio-uitzending kan over van alles gaan. Een podcast staat altijd op internet. Geïnteresseerden bepalen zelf wanneer ze het fragment beluisteren. Bekende media als NPO Radio 1, De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Nu.nl bieden podcasts aan. Daarnaast bestaan er ook talloze podcasts over specifieke hobby's. Mensen kunnen met een app op een smartphone hun eigen podcast opnemen.

Snappen

De jongste generatie gebruikt hun smartphone om te 'snappen' (spreek uit als sneppen). Dat is het plaatsen van een foto of video op de app Snapchat. Net als Facebook en Instagram is Snapchat een sociaal netwerk. Jongeren van over de hele wereld delen massaal video's en foto's. Zij kunnen deze beelden versieren met tekstjes en animaties. Deze zogenoemde snaps zijn voor de ontvangers tijdelijk te zien. De tekstberichten en het beeldmateriaal verdwijnen binnen 24 uur van Snapchat

Influencers

Influencers zijn invloedrijke personen die op social media soms wel honderdduizenden volgers hebben. Een influencer is kortweg een trendsetter. Veel jongeren laten zich in hun koopgedrag beïnvloeden door influencers die zij bewonderen. Een succesvolle influencer krijgt vaak geld om bepaalde producten te promoten. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld mode, gezond eten en make-up. Influencers zijn met name actief op Instagram en YouTube. In Nederland zijn Anna Nooshin, Monica Geuze en Nikkie de Jager populaire influencers.

Liken

Gebruikers geven met een 'like' (speek uit als laaik) op social media aan wanneer ze iets leuk vinden. Gebruikers kunnen op Instagram bijvoorbeeld een foto liken door op het hartje te tikken. Facebook biedt verschillende opties om een bericht, foto of video te waarderen. Kies bijvoorbeeld voor een duimpje, hartje of smiley.

Benieuwd naar de uitleg van nog meer moderne termen online?

Lees het volledige artikel op Seniorweb en klik op de link 'Lees meer'

Lees meer...

Seniorweb giphy.com

landelijk