Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Zo knoop je een gesprek aan

Vind je het aanknopen van een gesprek soms lastig? Wees gerust, je bent niet de enige! Een gesprek begint meestal oppervlakkig, met koetjes en kalfjes. Dat lijkt vrij nutteloos, maar dat is het niet. Small talk breekt het ijs en zorgt ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap. Deze vijf tips helpen je op weg om gemakkelijk een gesprek te voeren met wie je maar wilt! (tekst: continue.nl)

1. Onthoud de naam

Op het moment dat je kennismaakt met een onbekende komen er ontzettend veel prikkels op je af. Het uiterlijk, de kledingstijl en de manier van (non-)verbale communicatie. Deze eerste indrukken zorgen ervoor dat je je tijdens het voorstellen niet volledig kunt focussen op de naam van je gesprekspartner. Geeft helemaal niets. Vrijwel iedereen heeft moeite met het onthouden van namen. Dus ben je iemands naam vergeten? Vraag er gerust nog eens naar. Het is immers wel zo netjes om iemand persoonlijk aan te kunnen spreken.

2. Start het gesprek op

Ben je op zoek naar een reden om een gesprek te starten? Maak een gepast grapje. Of geef een gemeend compliment. Deze methodes werken uitstekend als starter van een dialoog. Vertel hoe leuk je zijn/haar schoenen, de gegeven speech of het dochtertje vindt. Dit maakt je direct sympathiek. En zelfs als het dan niet tot een gesprek komt, heb je voor beiden iets positiefs bereikt. Al is het maar een glimlach op het gezicht.

3. Houd je aandacht bij het gesprek

Zit je midden in een conversatie? Houd je hoofd dan te allen tijde bij het gesprek en je gesprekspartner. Wees oprecht geïnteresseerd tijdens die paar minuten die je samen doorbrengt. Probeer ook eens het gesprek te sturen naar een onderwerp waar jullie beiden iets mee hebben. Of het nu die schattige hond, die spannende voetbalwedstrijd van afgelopen weekend of die passie voor diepzeeduiken betreft. Zo ontstaan relaties. Zodra je een onderwerp met een gemeenschappelijke passie hebt gevonden, zul je merken dat de tijd voorbij vliegt!

4. Laat de ander praten

De meeste mensen praten graag. En al helemaal over zichzelf. Als je zelf wat introvert en terughoudend bent, is het de kunst om de ander aan het woord te laten. En te houden. Zeker als jij niet weet waar je het over moet hebben. Door de juiste vragen te stellen toon je interesse in andermans leven. Met vragen waar je geen ‘ja’ en ‘nee’ op kunt beantwoorden, houd je het gesprek eenvoudig gaande. Blijf vooral doorvragen, maar waak ervoor dat het geen interview wordt.

5. Bouw voorzichtig een band op

Thema’s als het weer, werk en dergelijke zijn vaak de eerste aanjager van een conversatie. Probeer naarmate het gesprek vordert open te staan voor elkaars meningen en gevoelens. Wanneer jij een deurtje openmaakt, zal de ander sneller geneigd zijn mee te gaan. Open jezelf en laat de ander hetzelfde doen. Voor je het in de gaten hebt, wordt die band tussen jullie sterker en sterker.

Bron: Continue.nl foto : eengoedgesprek.life

Landelijk