Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

7 tips om je smartphone met waterschade te redden

Stel, je laat te smartphone in het water of de sneeuw vallen, dan kun je het beste snel handelen. Deze stappen helpen je verder. (bron: smartphone.nl). Deze tips gelden ook voor een tablet met waterschade.

1. Haal hem weg bij het water en schakel hem uit

Hoe eerder je telefoon weg is bij de nattigheid, hoe beter. Let daarbij wel op dat er geen accu is aangesloten, want je wilt jezelf niet elektrocuteren. Snel handelen dus, maar niet overhaast. Het uitschakelen voorkomt dat kortsluiting kan optreden.

2. Leg het toestel op een keukenpapiertje

Je smartphone is weg bij het water, maar wel nog nat. Hoe eerder hij ergens op ligt dat vocht op neemt, hoe beter. Dit kan een keukenpapiertje zijn, of een handdoek.

3. Verwijder losse onderdelen als accu en simkaart

Misschien wel het belangrijkste onderdeel. Wanneer de circuits aan de binnenkant namelijk geen contact maken met een energiebron als ze nat zijn, zullen ze ook geen schade oplopen. De accu doe je dus als eerste. Doel van het verwijderen van de simkaart: je bestanden redden. Goed nieuws: over het algemeen kunnen ze relatief goed tegen water. Vervolgens moeten ook koptelefoons, micro-sd en hoesjes zo snel mogelijk worden verwijderd. Leg dit allemaal ook op keukenpapier zodat het water daar ook uit kan lopen.

4. Dep je smartphone droog met een zachte doek.

Als je smartphone nat is, is al het water dat je weg kunt vegen mooi meegenomen. Schudden om de druppels eruit te krijgen wordt niet aanbevolen. Zo kan het water namelijk juist dieper in de natte smartphone terechtkomen. Gebruik van een stof- of kruimelzuiger om hem nog nét wat droger te krijgen is wel handig.

5. Gebruik droogmiddel om het laatste vocht te verwijderen.

Hier zijn verschillende manieren voor. Zo zijn er speciale droog-hoesjes (zoals de Thirsty Bag) op de markt die je om het toestel heen kunt doen. Deze moet je echter direct gebruiken als het toestel in het water is gevallen, terwijl je een dergelijk hoesje waarschijnlijk niet in huis hebt. Huis-tuin-en-keuken-middelen zijn er echter genoeg. Misschien ken je de zakjes silica-gel, die soms in de doos zitten als je een product laat thuisbezorgen. Als je er nog een paar hebt, dan kun je de gel uit het zakje halen en over je smartphone strooien. Heb je ook dit niet in huis, dan is rijst een alternatief. Rijst neemt namelijk effectief vocht op, dus het kan helpen om je smartphone in een bakje rijst te leggen. Het nadeel hiervan is dat het kan gaan plakken en in de openingen en poorten terecht kan komen. Houd daar rekening mee. Handig is om je smartphone regelmatig te keren zodat overgebleven vocht zich niet in één hoek kan ophopen.

6. Leg het toestel weer op keukenpapier of handdoek.

Het doel hiervan is om te controleren of het toestel nu écht helemaal droog is. Voel je dat het papier toch nog vochtig is, doorloop de stappen dan opnieuw.

7. Schakel je smartphone na ongeveer 24 uur weer in en hoop op het beste.

Als je de voorgaande zes stappen zorgvuldig hebt doorlopen, dan heb je er alles aan gedaan. Nu is het tijd om te kijken of het geholpen heeft. In deze fase kun je nogmaals openingen op vocht controleren. Let vooral ook goed op hoe je toestel reageert. Zijn er nog vreemde geluiden? Zie je iets geks op het scherm? Zo ja, dan zou je eventueel opnieuw kunnen beginnen. Handig is ook om het met een andere accu te proberen, want misschien heeft die het nu juist niet gered. Werkt ook dit niet, dan is het tijd om vrede te sluiten met het idee dat je toestel niet te redden is. Gelukkig is er nog de simkaart. Die kun je in een andere smartphone stoppen.

Wie deze stappen nauwkeurig volgt, heeft een goede kans een natte smartphone te redden – of anders toch in ieder geval de data op je simkaart.

Bron: Smartphone.nl Foto: shutterstock