Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Naam:

Leeftijd:

Regio:

Irma

70

Gelderland

De in Paramaribo geboren Irma Conrad (70) is gepensioneerd pedagogisch medewerker, moeder van vier kinderen en oma van zeven kleinkinderen. Afgelopen mei werd Irma 70. Naarmate die dag dichterbij kwam, merkte ze dat ze het lastig vond. “Ik zag 70-worden als mijn piek. Een angst die waarschijnlijk is ontstaan door veel dierbaren die ik heb verloren. Gelukkig ben ik nu minder onzeker. En denk ik bij mijn leeftijd aan mijn tantes die boven de 80 zijn en nog altijd fit.”

Oma in een andere cultuur

Suriname zit in haar, ook al woont Irma al sinds haar 27e in Nederland. Het grote verschil tussen Suriname en Nederland is volgens Irma vooral de familieverhoudingen. “Zo hebben in de Nederlandse cultuur oma’s een heel andere rol. Ze durven zich minder met de opvoeding te bemoeien, terwijl in Suriname oma vanaf dag één voor de deur staat en voor moeder en kind zorgt. Toen ik uiteindelijk zelf oma werd, was ik benieuwd hoe dat zou uitpakken, omdat al mijn kleinkinderen ook een Hollandse ouder hebben. Maar het liep vanaf het begin heel goed, mede door de ruimte die de partners van mijn dochters mij gaven. Ook mantelzorg gaat in Suriname als vanzelf. De zieken worden met gemak verzorgd en de oudjes gaan bij hun kinderen of andere familie in huis.”

Kleinkinderen als levensdoel

"Ondanks dat ik lichamelijk achteruit gegaan ben vanwege een mislukte knieoperatie en reumatische klachten, ben ik over het algemeen een vrolijk en gelukkig mens met veel dierbaren om me heen. Mijn kleinkinderen zijn mijn levensdoel. Die laten zo mooi blijken dat ze mij nodig hebben en blij met mij zijn. Voor hen wil ik gezond blijven. Verder heb ik een rijke vriendengroep om me heen. Ik ben dus een gezegend mens."

Foto: Rolf Hensel

Gelderland