Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Naam:

Leeftijd:

Regio:

Flory

72

Zuid Holland

Beeldend kunstenaar Flory Hofland (72 ) woont samen met haar Perzische poes in Scheveningen. Sinds 5,5 jaar is ze weduwe. Ruim een jaar voordat haar man overleed verhuisden ze samen naar een appartement in Scheveningen. “Die verhuizing was iets waar ik vroeger van droomde en het is een van mooiste dingen die mij is overkomen. Mijn kleinkinderen (4) komen hier ook heel graag logeren.”

“Schilderen doe ik in de huiskamer met mijn grote inspiratiebron voor mijn neus: de zee. Het uitzicht daarop is elke dag, elk uur, anders. Het is fantastisch te bedenken dat een aantal beroemde schilders van de Haagse School ook op deze plek en dit uitzicht aan het werk zijn geweest. Op Scheveningen wonen en werken heel veel kunstenaars waarvan er ruim 70 lid zijn van Kunst op Scheveningen (KopS). Het is een bloeiende vereniging waarvan ik nog tot het eind van dit jaar voorzitter ben. Ik vind het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden en mogelijkheden te creëren waarbij mensen en kunst samenkomen. Naast mijn bestuursfunctie en vrijwilligerswerk bij Studio Pulchri en Beelden aan Zee, probeer ik tijd vrij te maken voor het schilderen en beeldhouwen. Maar als een van mijn vriendinnen een leuk voorstel doet voor een lunch, wandeling, museum of concert, dan gooi ik onmiddellijk alles neer. Ook dat vind ik belangrijk: elke dag er uithalen wat erin zit, zolang het kan en je gezondheid het toelaat.”

'Mijn project ligt in het nu.'

In april verbleef Flory een maand in Spanje om daar in alle rust en zonder ruis te kunnen werken. De eerste week was ze samen met een vriendin. Daarna was ze er alleen en dat beviel minder goed dan ze van te voren had gedacht. “Ik heb wel als een dolle gewerkt, vooral ‘s avonds om de tijd door te komen. Aan de kleur van mijn daar gemaakte schilderijen kun je mijn gemoedstoestand aflezen. Het was, en dat op mijn leeftijd, een leerzame periode. Ik werd volledig op mijzelf terug geworpen in een oud appartement, boven in een klein Spaans dorp zonder enig vertier. Behalve een eenmalig concert van de plaatselijke muziekvereniging was er niets te beleven. Het appartement, met heel veel trappen, was via steile smalle straatjes te bereiken. Mijn conditie is daar wel erg vooruit gegaan. Dat was wel een voordeel voor iemand die nog nooit een sportschool van binnen heeft gezien.”

Spanje zag ik als een uitdaging, en uitdagingen zijn er minder naarmate je ouder bent. Ik ben mij zeer bewust van de ‘tijd’ die ik hopelijk nog heb. Mijn project ligt in het nu, elke dag ervan maken wat ervan te maken valt, en te genieten van de mooie dingen die mij overkomen. En dat is veel. Het is niet elke dag groots, maar juist een leuke ontmoeting of een onverwacht gesprek kunnen mijn dag al goed maken. Bezig blijven, het contact met mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden is een must. Dat gaat niet altijd vanzelf, je moet er iets voor doen. En dat doe ik ook graag.”