Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Naam:

Leeftijd:

Regio:

Noks

71

Zuid Holland

Noks Nauta (1947) is geboren in Amsterdam en woonde daarna in Veenendaal, Leidschendam en sinds 1979 in Delft. Ze woont alleen en heeft twee volwassen kinderen. Noks werkte tot haar 63e, eerst als schoolarts, later als bedrijfsarts. In 1999 is ze ook afgestudeerd als arbeids- en organisatiepsycholoog. Noks: “Ik vond werken fijn, het gaf zin aan mijn leven. Ik kon het, als langdurig alleenstaande co-ouder, combineren met twee kinderen en hobby’s zoals zingen en wandelen. Het was nooit een echte keus, werken was voor mij gewoon logisch.”

Hoogbegaafd op latere leeftijd

Noks ontdekte op haar 52e dat ze hoogbegaafd is. “Ik zat in een arbeidsconflict en naar aanleiding daarvan wilde ik meer over mijzelf te weten komen. Ik heb toen uiteindelijk een IQ test gedaan. Hoewel veel mensen om me heen het niet gek vonden en zeiden dat ze het al lang wisten, heb ik er zelf aan moeten wennen. Doordat ik meteen aan het zoeken ben gegaan naar kennis over hoogbegaafde volwassenen, die heel beperkt was, heb ik het allemaal verwerkt en kon ik ook anderen met die kennis van dienst zijn.

In 2010 richtte ze de stichting IHBV op, samen met Maud van Thiel. IHBV is een kennisinstituut over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Ze kregen al in 2011 een vraag over hoogbegaafdheid bij senioren en toen kwamen ze erachter dat er over die groep nog minder kennis was dan over volwassenen. Ze zijn daar toen ook (voorzichtig) mee aan de slag gegaan. Noks: “we zouden wel meer willen, maar we hebben alleen vrijwilligers en geen subsidies. We hebben verhalen verzameld van hoogbegaafde senioren en er zijn enkele onderzoeken door studenten uitgevoerd. Door er veel over te praten, krijgen we inzichten, die delen we weer door publicaties en presentaties. We proberen een netwerk op te bouwen om onze inzichten verder te verspreiden en nieuwe kennis te genereren.”

Van binnen voel ik mij 20

Op de vraag wat ze positief veranderd vindt aan het ouder worden antwoordt ze: “Ik accepteer meer en ik heb iets meer geduld dan vroeger, al kan ik me nog steeds erg opwinden over dingen die niet goed gaan in mijn ogen. Soms geloven mensen me niet als ik zeg dat ik 71 ben omdat ik nauwelijks grijs ben. Van buiten word ik ouder, maar van binnen voelt het soms net zo als toen ik 20 was. Ik vind de fysieke kant van ouder worden (botten, gewrichten, pijntjes, vallen) heel naar. Ik merk dat het helpt dat ik mentaal zo actief ben en ik hoop dat mijn natuurlijke nieuwsgierigheid me helpt in de afleiding van fysieke ongemakken en het in contact blijven met anderen over zinvolle onderwerpen. Soms vind ik het ook lastig dat mensen me (betuttelend) aanspreken als ‘oudere’ en er vanuit gaan dat ik wat trager van begrip ben en niet digitaal bijvoorbeeld. “Hallo …. ik snap het heus wel hoor!” denk ik dan en probeer beleefd te blijven. “

Actief en veel contacten

“Ik heb van nature veel energie. Ik ben ook erg nieuwsgierig. Ik zing al heel lang en daar geniet ik enorm van. Ik houd van wandelen. Ik heb geen auto. Ik eet vegetarisch en zo gezond mogelijk. Ik rook niet. Allemaal dingen die ik eigenlijk al heel lang gewoon vind. Ik hoop (minstens) 80 te worden zoals mijn leven nu is: actief en met veel mooie contacten."

Foto: Gijs de Kruijf

Zuid Holland