Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Naam:

Leeftijd:

Regio:

Hélène

79

Brabant

Hélène Friebel, oma van 9 kleinkinderen en 1 achterkleinkind, schreef op hun verzoek haar verhalen op. Ze volgde een aantal schrijfcursussen en inmiddels heeft ze drie kinderboeken uitgebracht. In haar boeken is er altijd een belangrijke rol voor een oudere vrouw. Hélène: “Omdat ik een periode een middag in de week op mijn kleinkinderen paste, kreeg ik een goed beeld wat hen bezig hield. Zij hebben me enorm gestimuleerd. Het was een spannende tijd maar ik vond het heerlijk om te doen.”

Aandacht voor kinderen

Hélène wilde op jonge leeftijd al graag met kinderen werken. Ze deed de Mulo en had o.a. een baan als assistent van de schoolarts en kinderwerkster. Ze werkte tot haar 58e, met tussenpozen toen ze kinderen kreeg. “In die tijd was het minder normaal dat moeders met jonge kinderen ook gingen werken. Ik genoot erg van mijn schatjes en voelde ook de behoefte niet. Toen de jongste wat ouder was, ben ik de sociale academie gaan doen en weer gaan werken. Ik vond het leuk en inspirerend om samen met anderen plannen te maken en uit te voeren”, vertelt Hélène.

Een nieuwe fase

Sinds een jaar is Hélène weduwe, na 55 jaar samen met haar man Joop. Ze schrijft hierover, in een dagboek. “Ik kan op die manier veel van mijn verdriet verwerken en het geeft me het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik ben in een nieuwe fase beland waarin ik nieuwe stappen moet zetten. Het is niet makkelijk om alles van het ene op andere moment alleen te moeten doen. Toch ben ik nog steeds actief en heb gelukkig veel goede vrienden en vriendinnen. Ik wandel, ben lid van een leesclub, zing in een koor en ben onlangs bestuurslid geworden van de VvE van het appartement waar ik woon.”

5 jaar vooruit

Hélène: “Mijn grootste uitdaging is om vooral te blijven lopen. Sinds kort heb ik als stimulans een stappenteller op mijn telefoon en dat is de stok achter de deur. Fietsen doe ik niet meer, maar lopen en auto rijden gelukkig wel. Ik heb recent mijn rijbewijs weer verlengd en kan weer 5 jaar vooruit.”

.

De Boeken van Hélène Friebel zijn in de boekenwinkel te bestellen.

1. Het magische leeslampje 2. Het geheimzinnige pakje 3. Rozengeur en dievenzweet

Brabant