Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Naam:

Leeftijd:

Regio:

Anne-Marie

65

Gelderland

Anne-Marie Speijers (1953) is geboren en getogen in Arnhem. Samen met haar man woont ze in een prachtige, bosrijke omgeving aan de rand van de stad. Ze hebben twee kinderen en vijf kleinkinderen. Anne-Marie heeft Nederlands gestudeerd en heeft ruim 40 jaar in het onderwijs gewerkt, voornamelijk in beleidsfuncties voor het onderwijs voor allochtone volwassenen. Op haar 63e stopte ze met betaald werk. Ze had, zoals ze zelf omschrijft ‘genoeg van de kantoortuin, ‘management by spreadsheet’ en de zoveelste reorganisatie’. In Femme Vitale vertelt ze over haar bijzondere overstap na haar 63e en haar kijk op het ouder worden.

Overstap als verrijking

“Gewend om een eigen leven te hebben, was thuis zitten niks voor mij”, zegt Anne-Marie. “Ik heb me aangemeld bij Het Gilde Arnhem, dat stadswandelingen verzorgt en na een sollicitatiegesprek werd ik toegelaten tot de opleiding voor stadsgids en werk nu twee jaar als gids. Ik heb de overstap naar een andere baan, altijd als een verrijking beschouwd. Weer opnieuw leren, jezelf opnieuw neerzetten, waarmaken."

Het lijf soepel houden

“Ik merk ook dat ik tijd voor mezelf wil: schilderen, de tuin (schilderen met planten), film en literatuur. Tijd om samen met mijn man te wandelen en op stap te gaan naar musea (moderne kunst) in binnen- en buitenland. En tijd om te sporten, om het lijf soepel te houden. Ik sport veel: elke week fitnessgym, tennis, wandelen en in de zomer 3x per week zwemmen. Ik moet wel om de oprukkende artrose voor mezelf hanteerbaar te houden.”

Nog niet afgeschreven

“Ik ben in de loop van de jaren beschouwender en analytischer geworden. En ik hoef na al die jaren niet meer altijd aardig gevonden te worden. (Echt zo'n vrouwending). Dat mijn lijf niet meer doet wat ik wil en dat je leeftijd nu ook echt wel van je gezicht is af te lezen, bevalt me minder. En nog iets: als oudere vrouw word je minder serieus genomen. Je telt niet meer mee. Soms moet je echt even op je strepen gaan staan om te laten zien dat je nog niet afgeschreven bent.”

Ik wil niet heel oud worden

Op de vraag: “hoe zie jij jezelf graag als je straks 80 bent?’ antwoordt ze: “mijn man(72) en ik denken nu 10 jaar vooruit. We willen nog graag in ons ruime huis met grote tuin blijven wonen. Als er iets opgeknapt moet worden, houden we daar rekening mee. Ik wil niet heel oud worden. Ik ben altijd onafhankelijk geweest en dat wil ik graag houden zo. Een concreet beeld van mezelf als tachtigjarige schuif ik nog even voor me uit, haha. “

Foto: zelfportret

Gelderland