Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Boekentips van lezers

Leestip van Marijke van Hooff en van Anne-Marie Speijers

Tip van Marijke van Hooff: Gabriel Josipovici: Tegenlicht, een drieluik naar Pierre Bonnard Marijke van Hooff vertelt: ‘Ik heb al twee keer het boek 'Tegenlicht, een drieluik naar Pierre Bonnard' van Gabriel Josipovici gelezen en heb het nog niet ' uit' . Wat een rijke roman!

De keuze om een boek te beginnen met een monoloog van een - in werkelijkheid - niet bestaande dochter en zo een stem te creëren die een ander licht kan werpen op de situatie zoals die niet was, maar had kunnen zijn, vind ik fantastisch. Het is een "stil" boek met een heftig woeden onder het oppervlak. Een passage die ik steeds herlees: 'Geen twee momenten zijn hetzelfde,' zei hij. ' In één kamer, in één mens gebeurt genoeg om honderd schilders honderd levens bezig te houden. Als we maar wisten hoe we moesten kijken.' Een belangrijk en indrukwekkend boek dat veel vragen oproept en je ook na lezing nog lang bezighoudt.’

Tip van Anne-Marie Speijers: Marijke Schermer: Liefde, als dat het is

In de korte roman Liefde, als dat het is belicht Marijke Schermer door complexiteit van liefde, maar vooral de onderlinge relaties van de geliefden, ex-geliefden. Inderdaad relaties in het meervoud, niet om een spannende reeks liefdespartners van de hoofdpersoon te volgen, maar om het web van relaties aan te geven waarin de hoofdpersonen al dan niet gewenst in verzeild raken. Terri en David waren ruim twintig jaar een stel. Terri vertrekt en vindt de spanning die ze de laatste jaren gemist heeft nu bij Lucas, haar flitsende minnaar, die elke relatie als een experiment ziet, waar hij op elk moment uit kan stappen. David blijft verbijsterd achter en vraagt zich af wat er gebeurd is en wat er van hem over is, wie hij nu is. Hij vlucht in de zorg voor de kinderen, maar heeft geen idee wat er in hun hoofden afspeelt. Krista van vijftien en Ally van twaalf hebben hun eigen problemen, waarvan de relatie tot hun moeder wel het meest schrijnend is. Ondertussen zoeken de personages vooral naar zichzelf, wie ze zijn buiten het gebeitelde verband van het gezin.

Marijke Schermer vertelt het verhaal telkens vanuit een ander perspectief. Ze wisselt snel, je moet vaak even terug lezen wie wie ook al weer is. Maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal. Het bouwt de spanning op. Wat is liefde, vrijheid, wat is gemis? Liefde als en weg van hartstocht, gewoonte en pijn. Maar Schermer biedt ook sprankjes hoop. Zoals voor de verlaten David die bij de vrijgevochten Sev weer warmte en vertrouwen vindt. Liefde in beweging, liefde in de 21e eeuw?

Heb je ook iets bijzonders gelezen en wil je erover vertellen?

Mail je leeservaring naar machteldvansoest@gmail.com.

Landelijk