Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

door Machteld van Soest

Marijke Schermer: Noodweer

Een jong echtpaar gaat naar een toneelvoorstelling in Amsterdam. Het paar, Emilia en Bruch, gaan naar ‘Tramlijn begeerte’ van Tennessee Williams. Later in het boek wordt er nogmaals verwezen naar dit toneelstuk. De hoofdpersoon in het boek en de hoofdpersoon in het toneelstuk zijn beiden labiele, ongelukkige personages. In de loop van het verhaal ontdek je als lezer wat de achtergrond is van Emilia’s verdriet. Ook horen we meer over het gezin waaruit ze afkomstig is. We komen erachter hoe ze Bruch heeft ontmoet en hoe hun relatie is ontstaan.

Emilia draagt een groot geheim met zich mee. In de tijd dat ze Bruch net kende, is ze door een onbekende ernstig mishandeld en verkracht. Ze houdt dit angstvallig geheim voor bijna iedereen in haar omgeving, ook voor Bruch. Alleen haar broer weet ervan. De drie maanden na de mishandeling verstopt Emilia zich voor Bruch om van haar kwetsuren te genezen. Als ze hem daarna terugziet, vertelt ze niets over wat haar is overkomen.

Dit boek draait om het begrip verzwijgen. Kan je in een relatie een groot geheim met je mee blijven dragen? Kun je je verstoppen voor je trauma? Is het mogelijk om door te leven na een trauma zonder daarover te praten met je omgeving? Welke prijs moet je betalen voor het verzwijgen?

Emilia en Bruch wonen met hun twee jonge kinderen op een idyllisch plekje buiten de stad. Maar helemaal veilig is het er niet: ze wonen buitendijks. Als het dagenlang regent en de rivier buiten zijn oevers treedt, komt ook hun huis onder water te staan. Het water staat Emilia aan de lippen, zowel letterlijk (de regen en de overstroming) als figuurlijk (het zwijgen over haar grote verdriet). Dat moet verkeerd gaan, dat voelt de lezer wel aankomen.

Het boek van deze jonge schrijfster leverde in onze leesclub een interessante discussie op. We hadden het vooral over het verzwijgen: welk effect heeft dat op een relatie? Is hier sprake van verraad? Wat voor een man is Bruch? Welk effect heeft zijn gedrag op Emilia? En wat valt er te vertellen over het gezin waaruit Emilia komt? Speelt dat ook nog een rol?

De prachtige tekst van Jurrian van Dongen: ‘Laat me toe’, is heel geschikt om de bespreking mee af te sluiten. Hij is via internet gemakkelijk te vinden. De tekst is op muziek gezet door Gerard van Maasakkers.

Machteld van Soest

machteldvansoest@gmail.com

Gelderland