Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

door Machteld van Soest

Paolo Cognetti: De acht bergen

Wie goede herinneringen heeft aan wandelingen in de bergen, zal genieten van de beelden die worden opgeroepen in ‘De acht bergen’. Maar ook als je nooit hoog in de bergen bent geweest, zal je dit boek met plezier lezen. Een sportieve reis in je leunstoel door het prachtige Italiaanse berglandschap, zo zou je het lezen van dit boek kunnen typeren. Pietro, de hoofdpersoon, is ongeveer tien jaar als het boek begint. Hij woont met zijn ouders in de stad Milaan, en in de zomervakantie huurt het gezin een huisje in een klein dorpje in de bergen. Zijn ouders zijn liefhebbers van de natuur en van het wandelen in de bergen: ze hebben een ‘berghuwelijk’, zo wordt gezegd. Zijn moeder zorgt ervoor dat de jonge Pietro vriendschap sluit met Bruno, een jongen uit het dorp die wat zijn opleiding betreft veel minder kansen krijgt dan Pietro. De twee jongens worden door de vader van Pietro meegenomen op wandelingen naar bergtoppen, over gletsjers, langs rotswanden. Het wordt een vriendschap voor het leven.

Pietro wordt langzamerhand volwassen en gaat zijn eigen keuzes maken. De relatie met zijn vader en met Bruno verandert; hij gaat zijn eigen weg. Bruno blijft in het bergdorp. Als de vader van Pietro sterft, komt hij erachter dat hij niet veel weet van zijn vader. De erfenis van zijn vader blijkt verrassingen te bevatten. De vriendschap met Bruno wordt daardoor versterkt en de beide jongens, mannen nu, vinden elkaar nog steeds in hun liefde voor de bergen.

We lezen over het leven van Pietro’s vader: de man die na de oorlog hard moest werken om zijn gezin te onderhouden. Dat staat in sterk contrast met het leven van zijn zoon, die veel vrijer kan kiezen hoe hij zijn leven inricht. Contrasten komen veel voor in het boek: de stad tegenover de bergen, de mannenwereld tegenover de vrouwenwereld, zwijgen en spreken, ervoor kiezen om dichtbij huis blijven of om de wijde wereld in te trekken.

Onze leeskring was enthousiast over het boek. Het lezen ervan werd door iedereen als prettig ervaren, en er is voldoende diepgang in het boek om een leuke bespreking met elkaar te hebben. De vriendschap tussen Pietro en Bruno gaf veel stof tot discussie, evenals de relatie van Pietro met zijn vader. Ook de titel is een interessant punt om het samen over te hebben. Water en ijs, de gletsjers en wat die met de tijd te maken hebben. De keuzes die Pietro en Bruno in hun leven maken. De rol die ouders spelen in het leven van hun kinderen. En hoe in dit boek ook na de dood van de vader nog invloed door hem wordt uitgeoefend.

We sloten de bespreking af met het lezen van het gedicht ‘Sterfbed’ van Jean-Pierre Rawie. Het zoeken naar contact met de vader en het onvermogen om tot echt contact te komen, worden in dit gedicht pijnlijk mooi verwoord.

Machteld van Soest

machteldvansoest@gmail.com

Gelderland