Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

door Machteld van Soest

Zomerlezen: Russen

De oudere Russische literatuur biedt ons heerlijke boeken voor de zomer. Beroemde boeken die vaak wel dik zijn, en naar onze maatstaven wat traag, maar wat een psychologische diepgang, en wat een interessante verwikkelingen! Vele uren leesplezier bieden ze, en een inkijkje in een vervlogen wereld. Ik noem enkele van mijn favoriete Russische romans.

Als eerste ‘Anna Karenina’ van Tolstoj. Het is geschreven in 1877, maar het is nog steeds goed leesbaar en de beschreven gevoelens zijn zeer herkenbaar. Een noodlottige liefde, knellende sociale conventies, twijfel en schuldgevoel: alle ingrediënten voor een romantisch verhaal tegen de achtergrond van het Rusland van de 19e eeuw. Heerlijk boek.

‘Oblomov’ van Gontsjarov is ook een heel interessant en heel goed leesbaar boek. Het gaat over een man, Oblomov, die ongelooflijk lui is. Niet vooruit te branden is deze man. Ondanks zijn slechte eigenschappen ga je toch sympathie opvatten voor Oblomov. De schrijver maakt ons vooral duidelijk dat je niet lui zou mogen zijn omdat je verantwoordelijkheden hebt ten opzichte van je medemensen, vooral ten opzichte van je ondergeschikten. Deze onvergetelijke verhaalfiguur heeft ervoor gezorgd dat een spreekwoordelijke ‘Oblomov’ tegenwoordig staat voor een luilak.

Niet zo heel erg dik, maar erg interessant is ‘Vaders en zonen’ van Toergenjev. Een meeslepend verhaal dat zich afspeelt op het Russische platteland in de 19e eeuw, over twee vrienden die hun ouders bezoeken. Heel goed leesbaar. Ook in dit boek vallen de sociale verhoudingen tussen de verhaalfiguren op en deze zetten je aan het denken.

‘De idoot’ van Dostojevski is een erg dik boek, voor de echte doorzetter. Dit boek beschrijft een man, die zich niet aanpast aan de conventies van zijn tijd, en daarom een rare, een idioot, een onaangepaste, wordt genoemd. Veel moeizame verwikkelingen in een sociaal milieu dat wij gelukkig alleen uit de literatuur kennen. Wat hoort en niet hoort, en hoe je in de hogere sociale klassen met elkaar om behoort te gaan: alles wordt tot in de details beschreven door deze meesterverteller.

Machteld van Soest

machteldvansoest@gmail.com

Gelderland