Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

door Machteld van Soest

Zomerlezen: biografieën

Biografieën zijn over het algemeen nogal dik. Levensbeschrijvingen van interessante mensen zijn daarom heerlijk leesvoer voor een vakantie. Je kunt teruggaan in de tijd, en meeleven met de keuzes die mensen in hun leven hebben gemaakt. Wat zou je zelf doen als je in hun schoenen zou hebben gestaan? Of je nou kiest voor een biografie van een kunstenaar, een sporter, een politicus, of van wie dan ook, een goed geschreven biografie kan je meevoeren in een ander leven en in een andere tijd. Een goeie biografie geeft zo’n sterk tijdsbeeld, dat je daarmee eens te meer beseft, dat elke tijd zijn eigen levensvragen heeft die alleen vanuit die tijd kunnen worden begrepen. Ik geef je drie titels van mijn favoriete biografieën die veel leesplezier zullen opleveren.

De eerste die ik noem is Cécile en Elsa, strijdbare freules, geschreven door Elisabeth Leijnse. Een prachtige dubbelbiografie over twee zusters, die leefden rond 1900. Wat een interessant boek! Voordat het feminisme was uitgevonden, zochten deze twee zusters, binnen de kaders die hun tijd ze gaf, hun weg, probeerden ze zich te ontplooien en maakten ze keuzes die verstrekkende gevolgen hadden voor hun levens. Een aanrader!

Interessant is ook Weest mannelijk, zijt sterk, Pim Boellaard (1903 – 2001). Het leven van een verzetsheld door Jolande Withuis. Een verhaal over een onvoorstelbaar dappere man die in de oorlog tal van verzetsdaden pleegde. Leest als een trein.

Joke Smit, biografie van een feministe, door Marja Vuijsje beschrijft een tijd die wij van Factor70 allemaal hebben meegemaakt. Joke Smit is de schrijfster van ‘Het onbehagen van de vrouw’, 1967. Deze feministe in hart en nieren heeft veel mensen aan het denken gezet en tot op de dag van vandaag wordt haar naam met respect genoemd. Als lezend zul je je afvragen: ‘wat deed ik eigenlijk in die jaren?’ De vooruitstrevendheid van Joke Smit dwingt je, tijdens het lezen van dit interessante boek, tot zelfreflectie. Je stapt terug in de tijd van toen, komt veel bekende namen tegen, en beseft dat er sindsdien aan de ene kant heel veel, aan de andere kant toch weinig is veranderd.

Foto: The New Yorker

Gelderland