Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

door Machteld van Soest

'De herinnerde soldaat' en 'Mrs. Degas'

Leesclubs mogen vanwege de lockdown niet samenkomen. Zelf een boek kiezen is dus het devies. Machteld van Soest geeft je tips om deze lange winteravonden te genieten van bijzondere boeken. Bestel ze bij je plaatselijke boekhandel: zo verdient die ook nog wat in deze barre tijden en houden we ze samen overeind. De internetgiganten redden het sowieso wel. Alle boekhandelaren bezorgen tegenwoordig.

De afgelopen tijd heb ik genoten van ‘De herinnerde soldaat’ van Anjet Daanje. Dit boek is van een buitencategorie. Een Nederlandse schrijfster die een heel ander geluid laat horen dan we gewend zijn. En wat een geluid! Dit boek is wat mij betreft een echte aanrader!

Het verhaal draait om een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Na afloop van de oorlog is hij zijn geheugen kwijt. Hij zit jarenlang is een kliniek, als er een vrouw verschijnt die hem herkent als haar man. Hij gaat met haar mee, naar hun twee kinderen en haar fotowinkel.

Opvallend aan het boek is vooral de schrijfstijl. Lange zinnen, een bijzonder gebruik van leestekens, heel prettig leesbaar trouwens, waardoor een meanderende, dromerige sfeer ontstaat. Het perspectief ligt bij de voormalig soldaat Amand. Hij moet het hebben van de herinneringen van zijn vrouw. Zelf weet hij niets meer. Zijn leven wordt ingevuld door wat zijn vrouw hem vertelt.

Het boek is een onderzoek naar de werking van het geheugen, en de invloed daarvan op ons bestaan. De soldaat wordt iemand doordat anderen hem zich herinneren en hem liefhebben. Die herinnering is een geleende herinnering, het is niet zijn echte herinnering want die is verdwenen. Hij wordt degene die zij zich herinneren. En dat leert ons lezers iets over onszelf: wij bestaan ook doordat wij in de herinnering van anderen bestaan. Wij alleen zijn niet de baas over onze herinneringen, wat die herinneringen worden beïnvloed door de mensen waar wij een relatie mee hebben. Op een ingenieuze manier zet de schrijfster ons aan het denken over deze filosofische kwestie.

Het boek is goed opgebouwd, met mooie zijpaden en functionele herhalingen. Spannend is het ook. Want als het geheugen van Amand toch weer een beetje terugkomt, heeft de schrijfster nog meer verrassingen voor ons in petto. Ook het eind zit goed in elkaar zodat de spanning tot de laatste bladzijde blijft. Knap gedaan!

Arthur Japin: Mrs. Degas

De nieuwste Arthur Japin is een romantisch boek, goed voor vele heerlijke uren leesplezier. Het voert ons naar Parijs en Amerika in de 19e eeuw. De bekende schilder Degas is de hoofdpersoon van deze historische roman. De schuchtere Degas durft niet voor zijn liefde voor zijn nichtje Estelle uit te komen, zodat zijn broer René er met de buit vandoor gaat. Ook dit boek is reuze boeiend tot en met de laatste bladzijde.

Het is leuk bij dit boek te zoeken naar de genoemde schilderijen, die allemaal te vinden zijn op internet. Google de termen ‘kunstvensters’ en ‘degas’ samen, en je vindt een reuze interessant artikel waarin het boek en de schilderijen samenkomen.

Heb je ook iets bijzonders gelezen en wil je erover vertellen?

Mail je leeservaring naar machteldvansoest@gmail.com.

Gelderland