Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Boekentips van Bettie van Veen en Anne-Marie Speijers

'De droomlijst' en 'Stedevaart'

Bettie vertelt over De droomlijst, van de Franse schrijver Julien Sandrel: ‘Nadat haar twaalfjarige zoon Louis is aangereden door een vrachtwagen en op de IC in coma ligt, verlaat Thelma het ziekenhuis en gaat ze op zijn kamer zitten. Aan alles kleeft een herinnering en alles waar ze zich aan ergerde, lijkt nu futiel. Zelfs zijn achteloos op grond gegooide onderbroek wekt vertedering op.

Terwijl haar ogen door de kamer dwalen, ziet ze onder zijn bed een boekje liggen. Ze bladert erdoor en ziet dat hij zijn dromen heeft opgeschreven. Het is eigenlijk een lijst met wensen, een bucketlist. Terwijl ze zijn wensen leest, bedenkt ze dat ze als zijn plaatsvervanger de wensen gaat vervullen, hoe onmogelijk ze ook lijken voor haar.

Tot verbijstering van haar baas dient ze met onmiddellijke ingang haar ontslag in en meldt ze zich aan bij een voetbalclinic. Een tattoo laten zetten en een druk kruispunt in Tokio oversteken laat ze even voor wat het is. De artsen in het ziekenhuis vertellen haar dat ze het vier weken met Louis zullen aanzien, maar ze hebben weinig hoop. Thelma vertelt Louis van haar plannen. Een voor een werkt ze zijn wensenlijstje af en vertelt hem na afloop hoe het is gegaan. Het personeel luistert met verbazing naar haar capriolen, maar gaat al gauw mee in haar enthousiasme. Zelfs de moeder van Thelma, waarmee ze een getroebleerde relatie heeft, gaat mee met de avonturen en filmt alles.

De hoofdstukken met avonturen van de moeder worden afgewisseld met de gedachten van de in coma liggende Louis, die met verbazing en plezier ‘luistert’ naar haar verhalen. Het verhaal is met vaart geschreven. De realiteit is niet uit het oog verloren bij de beschrijving van de taken die de moeder zich heeft gesteld. Het blijft tot het eind toe spannend. Je gelooft wel dat de moeder niet zal opgeven, maar op welke manier ze er uitvoering aan geeft, blijft interessant. En de gedachte bekruipt je of jij ook zoiets zou durven. Wat zou je zelf doen?’

Boekentip 2: Stedevaart

Anne- Marie vertelt: ’Wat een gevoel van timing heeft Jan Brokken. Net nu we in coronatijd niet meer fysiek kunnen reizen, komt hij met de non-fictie bundel Stedevaart. Brokken is een ervaren reiziger en een uitstekend verhalenverteller. In Stedevaart worden we getrakteerd op zijn vloeiende pen gecombineerd met zijn uitgebreide kennis van geschiedenis, kunst en cultuur. In 20 verhalen beschrijft hij plaatsen in Europa en daarbuiten, die hij koppelt aan het leven van een kunstenaar.

Met Brokken reizen we naar Venetië waar we kennis maken met boekhandelaar Paolo Olbi met wie een spannend spel ontstaat over de aankoop van een antiquarisch boek over Bellini. We lezen over de fascinatie van Brokken voor het schilderij Jonge vrouw die haar toilet maakt, dat prominent in het boek staat afgedrukt maar ook over de onwillige Olbi, die van zijn kunstschat eigenlijk geen afstand wil doen. En passant krijgen we de teloorgang van Venetië mee, waar tot begin dit jaar de toeristen de dienst uitmaakten.

We maken kennis met componisten als Erik Satie in Parijs, Gustav Mahler in Amsterdam en het prachtige verhaal over Mikalojus Ciurlionis in Vilnius. En wat is het leuk om meer te lezen over steden die je recent bezocht hebt. Voor mij gold dat voor Bilboa, waar de rol van architect Frank Gehry tot leven komt en Valencia waar Brokken het werk van Calatrava belicht.

Brokken beperkt zich niet tot Europa. In Kyoto heeft hij een geheimzinnige ontmoeting met Ryoko en loopt met haar The Philosopher’s Walk en krijgt de lezer en passant heel wat mee over oosterse en westerse filosofie. In Yamoussoukro, Ivoorkust vertelt Brokken ons over de levensweg van president Félix Houphouët-Boigny in het verhaal Een biografie van steen. Ik las het boek bij de start van de intelligente lockdown, genoot van het boek en had er vrede mee dat reizen er voor mij dit jaar niet in zit. Anderzijds ben ik wel weer plannen gaan maken om steden te gaan bezoek die Brokken beschreven heeft. Europese steden wel te verstaan, met de trein!’.

Heb je ook iets bijzonders gelezen en wil je erover vertellen? Mail je leeservaring naar machteldvansoest@gmail.com.

Landelijk