Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

De Boekenclub

Interview met Machteld van Soest

Machteld van Soest-Hartman (69) woont in Brummen, vlakbij Zutphen. Ze heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd in Nijmegen en jaren gewerkt op een scholengemeenschap als docent Nederlands voor bovenbouw Havo/Vwo. Haar grootste hobby is tuinieren, en het ontvangen van bezoekers in hun tuin. Daarnaast leest ze veel en graag, en besteedt ze tijd aan haar familie en vrienden. In deze rubriek bespreekt Machteld boeken die in haar leesclubs aan de orde zijn geweest. We vroegen Machteld naar haar aanpak en ervaringen, als begeleider en lezer. Wanneer is bijvoorbeeld een bijeenkomst geslaagd en waarom lezen en bespreken vooral vrouwen boeken?

Wat is jouw rol als begeleider van de leesclub?

Machteld: “In de leesclubs die ik begeleid gedraag ik me als een soort voorzitter. Ik stuur de bespreking, ik grijp in als er door elkaar wordt gepraat. Daarnaast probeer ik verdieping in de bespreking te krijgen door prikkelende vragen te stellen en de leesclubdeelnemers te wijzen op verbanden die ze misschien zelf over het hoofd hebben gezien.”

Hoeveel clubs begeleid je?

"Ik begeleid momenteel 5 leesclubs. In zo’n groep zitten 7 – 12 mensen. We komen ongeveer eens per 6 weken bij elkaar. We bespreken 6 boeken per jaar. Naast deze leeskringen zit ik nog in 2 privé-leesclubs. Daarin ben ik gewoon deelnemer. Over het algemeen bestaan mijn leesclubs uit vrouwen van boven de 60. Mannen zijn witte raven in mijn groepen."

Wat is je aanpak en doel bij een bespreking?

"Ik vind het belangrijk dat iedereen bij de bespreking aan het woord komt. Daarom begin ik altijd met een rondje eigen mening over het boek. Iedereen vertelt kort iets over zijn ervaringen bij het lezen van het boek. Zo wordt snel duidelijk wie positieve ervaringen had bij het lezen, en wie negatieve. In de bespreking kunnen we dat verder uitdiepen. Het doel van de bespreking is een diepgravende discussie over de essentie van het boek. Dat klinkt nogal hoogdravend. Maar in goede literatuur is zoveel levenswijsheid te vinden. Het is heel waardevol om daar met andere mensen over te praten. We sluiten meestal af met het lezen van een gedicht. Ik zoek iets uit dat op de een of andere manier bij het boek past."

Het is bekend dat vooral vrouwen veel lezen, boeken kopen en in leesclubs leeservaringen uitwisselen. Wat is daar denk jij de reden van?

“Ja, dat is een goede vraag. Ik vraag me dat ook wel eens af. Ik denk dat daar veel verschillende antwoorden op te geven zijn. Ik heb in één van mijn leesclubs een oudere, wijze man, die mij bij onze kennismaking vertelde dat hij nooit romans las. Hij wilde het wel eens proberen, maar hij las eigenlijk liever boeken, die écht ergens over gaan. Dat vond ik een prachtige uitspraak. Hij is, na jaren, nog steeds een trouwe bezoeker van onze bijeenkomsten. Zou dat een antwoord op je vraag kunnen zijn?”

Wanneer is een bespreking volgens jou geslaagd?

“Ik houd ervan alles, of in elk geval zoveel mogelijk, uit een boek te halen wat erin zit, in de anderhalf uur die we voor de bespreking hebben. We zoeken naar de vragen die het boek oproept, en proberen die te beantwoorden. We proberen verbanden te zien, en metaforen te verklaren, de boodschap die de schrijver voor ons heeft te ontrafelen en te ontdekken wat het boek ons kan leren. Bijna elke roman bevat levenslessen: die onbesproken te laten is een gemiste kans. En goede roman bevat een diepe vorm van wijsheid. Die samen te ontdekken, is een feest.“

Tip van de sluier voor de eerste boekbespreking op Factor70?

“Wat dachten jullie van Nelleke Noordervliet: “Aan het eind van de dag”? "

Gelderland