Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Ineke Swanevelt

Ineke Swanevelt (75) geboren in hartje oorlog, hartje Rotterdam, wil als kind al naar het toneel. Als 20-jarige studeert ze af aan de Amsterdamse toneelschool. Na een korte carrière bij de Nederlandse Comedie verblijft ze drie decennia met haar man in het buitenland. Sinds twee jaar is ze weduwe na 44 jaar gelukkig samen zijn. Ze pakt haar leven weer op, als actrice. Daarnaast is schrijven haar grote passie. Voor Factor70 schrijft ze wekelijks een column.

Nieuwsberichten

Ik luister vaak om 7 uur ’s morgens naar radio 4. De klassieke zender met muziek, interviews, een quiz, altijd fris en fruitig gepresenteerd door Margriet Vroomans. Ze leest het nieuws van half acht: landelijke en wereldgebeurtenissen. De bekende potporie van corruptie, oorlogszucht, moord, smokkel. Nieuws gaat vooral over slechte mensen met megalomane goede bedoelingen.
Er is een verslag van president Trump over zijn State of the Union. Ik heb weinig verstand van politiek, kan het niet volgen allemaal. Het klinkt erg oppervlakkig, maar ik voel fysieke afkeer als Trump verschijnt op TV. Die geblondeerde waaikuif, schaamteloze zelfverheerlijking, dat ophemelen van vermeende wapenfeiten. Hij pauzeert even: "yes, my friends, kom maar op met je heerlijke wierook!" Op oude filmopnames vertoont Mussolini precies hetzelfde gedrag. Keert zich zelfs ruggelings om in afwachting van het klaterende applaus dat als een warme douche over hem heen stroomt.
Met mijn ontbijt op een dienblad in bed knabbel ik beschuit, lepel mijn ei, laat Trump met een half oor passeren.
Opeens zit ik rechtop.
Ontroering schiet door me heen bij het volgende bericht over opgravingen in Nieuwegein. Zesduizend jaar oude botjes werden gevonden van een meisje. De oudste baby van Nederland. Men ontdekte verder tijdens het uitgraven dat ze in de armen van een vrouw lag, Haar moeder? Vast… Dan denk je, wat is er aan dat moment vooraf gegaan? Stierven ze tegelijk? Hoe komen ze samen in dat graf te liggen? Wie heeft dat gedaan. Hoe waren de anderen, familie, de vader misschien, eronder. Wat voelden ze?
Het duizelt me, vooral als ik later op google de foto’s bekijk; dan zie je in de ellenboog, in de knik van de arm, kleine botjes liggen bij het langere skelet van de vrouw.
De rest van de dag gaan de nieuwsberichten natuurlijk over Trump. Over de vondsten in Nieuwegein geen woord. Dat is al geen nieuws meer.
Voor mij wel.
Tederheid van 6.000 jaar geleden.