Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Ineke Swanevelt

Ineke Swanevelt (76) geboren in hartje oorlog, hartje Rotterdam, wil als kind al naar het toneel. Als 20-jarige studeert ze af aan de Amsterdamse toneelschool. Na een korte carrière bij de Nederlandse Comedie verblijft ze drie decennia met haar man in het buitenland. Sinds twee jaar is ze weduwe na 44 jaar gelukkig samen zijn. Ze pakt haar leven weer op, als actrice. Daarnaast is schrijven haar grote passie. Voor Factor70 schrijft ze tweewekelijks een column.

Een nieuw begin

En dan is het opeens midden in de nacht 2020 met oorverdovende knallen, sissende vuurpijlen en beste wensen. Je kan er niet om heen. Mij overvalt altijd de vreemde sensatie dat ik het vorige jaar al meteen ervaar als iets van een ver verleden. Als een afgevallen staart. Terwijl het in werkelijkheid nog maar zo kort geleden is. Ik voel al meteen de blik vooruit, de start van dit nieuwe jaar, de klassieke Goede Voornemens; gemakzuchtige gewoontes veranderen, gezond eten, minder drinken, wandelen, kasten opruimen, dat boek lezen wat al zo lang op het nachtkastje ligt, oude vrienden bezoeken.
Goede voornemens zijn prachtig, alleen je moet ze wel uitvoeren. Kwestie van wilskracht en doorzettingsvermogen. Maar in feite kun je daar iedere dag, het hele jaar door, mee beginnen, je hoeft niet per se te wachten tot het duwtje in de rug van de maand januari. Dit heb je zelf in de hand.
Maar dan gebeuren de dingen die je helemaal niet zelf in de hand hebt, uit de lucht vallen, op je pad komen, zowel in negatieve (ziekte, dood, ontslag) als in positieve zin. Dat laatste is meer een toevalstreffer, een lot uit de loterij, een zeldzaamheid - maar het bestaat. Zoals iemand ontmoeten waar het plotseling mee klikt. De siddering van herkenning, de wederzijdse vlam die inslaat. Een nieuwe liefde. Dit heb je niet in de hand, hier is het Toeval de baas. Zolang je genen en hersens het toelaten, kan je enerzijds de dingen die je moet doen zelf aanpakken, anderzijds bestaat er het ‘aanpakken’ van wat je nog onverwacht in de schoot krijgt geworpen. Ook al ben je oma, trek je al jaren AOW, heb je pensioen en volwassen kinderen. Kies voor jezelf. Wonderen zijn niet kieskeurig. Dat kan je gewoon op een zonnige, of mistige of winderige doordeweekse dag overkomen. Wees niet bang, zeg ja, houd beide handen en hart open en ontvang.