Welkom

Op de website van Factor70.nl Hét platform voor de 70+ vrouw van nu.

Regio

Wil je de landelijke of regionale rubrieken bekijken? Kies rechtsbovenin de gewenste regio.

Zoeken

Kun je iets niet vinden? Zoek dan met de knop onderin.

Veel leesplezier

Wil je graag op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Ineke Swanevelt

Ineke Swanevelt (75) geboren in hartje oorlog, hartje Rotterdam, wil als kind al naar het toneel. Als 20-jarige studeert ze af aan de Amsterdamse toneelschool. Na een korte carrière bij de Nederlandse Comedie verblijft ze drie decennia met haar man in het buitenland. Sinds twee jaar is ze weduwe na 44 jaar gelukkig samen zijn. Ze pakt haar leven weer op, als actrice. Daarnaast is schrijven haar grote passie. Voor Factor70 schrijft ze wekelijks een column.

Verliefd

De vrouw naast me begint tegen me te praten, zomaar. We zitten op een bank aan de Amstel. Ze moet het aan iemand kwijt. Ze is verliefd, vreselijk verliefd, had nooit gedacht dat haar dit nog zou overkomen. Ze vervolgt in vervoering over zijn mooie stem, als hij voorleest voor de radio. Daar kent ze hem van. Niet alleen van zijn stem krijgt ze een wee gevoel van opwinding, maar vooral van zijn mooie zinnen. Hij is schrijver. Ik zwijg, luister voyeuristisch. Ze moest en zou hem ontmoeten, maar hij wist helemaal niet dat zij bestond. En toen rolde het lot haar kant uit, ze kon hem zien, in levende lijve, toen hij optrad in de stad. Hij las voor in een klein theater, diezelfde stem, diezelfde mooie zinnen. Na afloop ging ze naar hem toe, ze spraken kort. En de volgende dag gingen ze met elkaar corresponderen. Hij heeft een dode vrouw en zij een dode man. Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan, vroeg of ze een kopje koffie mocht komen drinken, bij hem thuis, in de bossen. Onschuldiger kon niet. Dat kon. Hij haalde haar op, daar stond hij bij het kleine landelijke station, en ze spraken die dag 11 uur onafgebroken. Ze wandelden, aten, dronken samen, alles was nieuw maar zo vertrouwd. ’s Avonds bracht hij haar naar haar hotel, ze sliep de hele nacht niet en de volgende ochtend hoorde ze weer zijn stem op de radio. En toen hij haar kwam halen zei hij dat hij hartstikke verliefd op haar was. Ze dacht dat ze flauwviel, en dat is nu twee weken geleden, en nu hebben ze besloten de rest van hun leven bij elkaar te blijven.
Kan zoiets? Bestaat dat?
Ik denk het wel, zei ik en keek naast me. Er zat niemand. Een plezierboot golfde voorbij op het water, toen was het weer stil. Ook in mijn hoofd.